2008-05-13
Princess Tutu - eller Sagan om den fula ankungen :)

Mytho Tadase
Mytho och Tadase - lika som bär?


För alla er som tycker att Tadase i Shugo Chara! är det fjolligaste som hänt anime på länge så kan jag tala om för er att ni har fel! Jag har nyligen börjat titta på denna gamla pärla (nja, så gammal är den förstås inte - serien är från 2002) och måste säga att jag är positivt överraskad. Eftersom jag alltid är på ständig jakt efter bra animeserier börjar jag uppleva att jag sett det mesta vid det här laget, men ibland har jag tur och hittar riktiga höjdare (som för inte så länge sedan när jag upptäckte Full Moon wo Sagashite). Jag lade märke till Princess Tutu för ett tag sedan men drog mig för att börja titta på den då den till stor del verkar handlar om balett :P Men en långtråkig söndag bestämde jag mig för ge den en chans - och så här i efterhand inser jag vilket smart drag det var :)

Serien handlar om Ahiru, en 13-årig tjej som bär på en stor hemlighet: hon är egentligen en anka (hennes namn, Ahiru, betyder just anka på japanska). En man vid namn Drosselmeyer uppfyllde hennes önskan att förvandlas till en flicka eftersom hon förälskat sig i Mytho, en pojke som hon sett dansa i närheten av den lilla dammen där hon bodde. Om ni inte gissat det vid det här laget så är det Mytho som kan jämföras med Tadase från Shugo Chara!: de har ungefär samma barnsliga utseende och töntiga målbrottsröster :3 Hur som helst, Ahiru faller pladask för Mytho och börjar på skolan där han går för att vara nära honom. Hon går även med i hans balettklass trots att hon är otroligt klumpig och inte kan ta ett enda danssteg. Men Ahiru inser snart att det är något som fattas Mytho, och det dröjer inte länge förrän hon får reda på att den tomma blicken och totala avsaknaden av känslor visar sig bero på att han inte har något hjärta. Mytho är nämligen den legendariske prinsen som slogs mot en gigantisk korp, och enda sättet för honom att besegra korpen var att använda sitt hjärta för att försegla korpen för alltid. Därefter spred han ut delarna av sitt hjärta runt om i världen, och därmed försvann alla hans känslor.

Ahiru som anka Ahiru Ahiru och Mytho Ahiru Ahiru med sina vänner Rue med sina vänner Rue och Mytho Mytho Princess Tutu och Mytho

Men detta är bara början på historien. En dag när Mytho svävar i livsfara förvandlas Ahiru till sin förvåning till en vacker och graciös ballerina, Princess Tutu, och räddar honom. Därefter dröjer det inte länge förrän Ahiru lär sig att kontrollera sin förvandling, och som Princess Tutu lyckas hon finna bitar (känslor) av Mythos hjärta och ge tillbaka dem till honom. Sakta men säkert vaknar prinsen och blir mer och mer levande ju fler bitar som återvänder. Han inser även att han har starka känslor för Princess Tutu, men eftersom det fortfarande saknas delar av hans hjärta förstår han inte riktigt vad de innebär.

Det är dock inte alla som önskar att prinsens ska få sitt hjärta tillbaka. Mythos självutnämnda "flickvän", Rue, är inte redo att ge upp sin ägodel. Hon är van vid att ha Mytho för sig själv och tänker inte dela honom med någon, speciellt inte Princess Tutu. Och sedan har vi även Fakir, Mythos så kallade "bästa vän", som är extremt överbeskyddande. Fakir uppträder mycket hotfullt mot Ahiru, både när hon är sig själv och när hon är förvandlad till Princess Tutu, men det avslöjas inte förrän längre fram i serien varför han inte vill att Mythos hjärta ska återvända.

Jag kan varmt rekommendera denna serien till alla som älskar shoujo, då den innehåller både kärlek, drama och komedi. Till viss del påminner den lite om Pretéar, även om den egentligen inte liknar någon annan serie jag tidigare sett. Även om Ahiru vid första anblicken verkar vara den typiska shoujo-hjältinnan kan hon inte jämföras med någon annan huvudperson; hon tycker inte om att slåss och använder sig istället av dans för att blidka sina fiender. Och det gäller egentligen serien överlag; ingenting är som det verkar vid första anblicken. Rollerna som de olika huvudpersonerna spelar är stereotypiska men det visar sig snart att de inte är vilka de utger sig för att vara. Fakir är egentligen det bästa exemplet på detta. Utan att avslöja för mycket kan jag ju säga att hans bistra yttre egentligen bara är en fasad och att han själv bär på en stor hemlighet. Och han kommer att spela en större roll i Ahirus liv än man kan ana från början. Eftersom jag inte sett slutet på serien än (bara 17 avsnitt av 26) vet jag ju inte hur den kommer att sluta, men jag kan ju erkänna att jag håller tummarna för att Ahiru får ihop det med Fakir istället för Mytho då Fakir är snäppet manligare :3

Och sist - men inte minst: ett litet bildgalleri med Fakir för alla fangirls där ute XD

Fakir Fakir Fakir Fakir Fakir Fakir Fakir Fakir Fakir2008-04-12
Vad är det som är så speciellt med kattpojkar?

Takuto Ikuto

Okej, jag har funderat på det här ett bra tag nu. Otakus har sina meido (japanska för "maid"), megane (lit. "flickor med glasögon") och nekomimi (kattflickor) som de älskar över allt annat. Men vad har vi fangirls egentligen? Visst, det finns en hel del bishounen där ute att vila ögonen på - men svaret är faktiskt mycket enklare än så, nämligen... kattpojkar! XD

Vad är det då som gör kattpojkar så speciella? Öronen och svansen såklart... fast det säger ju sig själv :) Ett annat kännetecken är de "fangs" som många av dem har, d v s små huggtänder som anas i mungipan på dem när de ser sådär lagom lömska ut. Det finns också exempel på bishounen som inte alls kan räknas som kattpojkar men som ändå har fangs, som Ryoga från Ranma ½ och Tasuki från Fushigi Yuugi. Och inte blir de sämre för det :3

Kattpojkar har ofta en ganska nonchalant personlighet, och älskar att retas med sina kvinnliga motsatser (vilket inte brukar uppskattas). Retandet kan bestå av uttalanden med pervers framtoning, plötsliga utfall som oftast slutar med ofrivillig närhet för den kvinnliga huvudrollsinnerhaverskan, och ibland t o m tafsande från kattpojkens håll! XD Anledningen till detta är oftast att de har ett personligt intresse av flickan i fråga, men har svårt för att uttrycka sina känslor. Detta leder ofta till diverese dispyter dem emellan och utvecklas så småningom till ett sorts "hat-kärleksförhållande". I vissa (bra) fall kan det även leda till förälskelse mellan de två huvudpersonerna :)

Exempel på kattpojkar är bl a Kyo från Fruits Basket, Ryou från Tokyo Mew Mew och Ritsuka från Loveless. Men jag har två personliga favoriter som jag tänkte presentera lite närmre här: Ikuto från Shugo Chara! och Takuto från Full Moon wo Sagashite.

Tsukiyomi Ikuto

Kort om Ikuto: När Shugo Chara! börjar är Ikuto 15 år, men efterhand som serien rullar på blir han också äldre, och stannar slutligen på 17 år. Han har förmågan att förvandla sig till en katt när han vill (härav termen "kattpojke"!) tack vare sin "Guardian Chara" Yoru (som för övrigt är en katt). Det framgår ganska tidigt i serien att Ikuto är ute efter det mystiska embryot - ett ägg som kan uppfylla varje önskan.

Ikuto Ikuto Ikuto Ikuto och Amu Ikuto och Amu Ikuto och Amu

Ikuto och seriens hjältinna, Hinamori Amu, träffas för första gången när Amu råkar landa ovanpå Ikuto efter ett fall. Ikuto upptäcker genast att Amu har tre "Guardian Chara"-ägg på sig, vilket leder till att han helt oblygt börjar leta efter dem (läs: tafsa) på Amu :3 Och detta är bara början: Ikuto och Amu kommer att träffas många fler gånger under seriens gång, och för varje gång lär de känna varandra bättre och komma varandra närmre. Det är dock fortfarande oklart varför Ikuto söker efter det mystiska embryot, och vad hans "riktiga" agenda är. Ikuto är dessutom stolt ägare till "Dumpty Key" (en mystisk nyckel), medan Amu har "Humpty Lock" (ett lika mystiskt lås) i sin ägo. Vad dessa kommer att innebära för seriens framtid är ännu oklart. Klart är dock att Ikuto (nyckeln) och Amu (låset) kommer att spela en viktig roll ju närmre de kommer varandra :)

Amu och Ikuto har ett klassiskt hat-kärleksförhållande; hon kallar honom t o m för "Nekomimi hentai cosplay otoko" (lit. pervers cosplay-kille med kattöron)! Ikuto stämmer bra in på bilden jag målade upp tidigare av kattpojkar. Han älskar att reta Amu, och det finns många bra exempel på detta. I seriens fjärde avsnitt lovar Ikuto att avslöja vad han söker efter, och lutar sig fram för att viska detta till Amu... varpå han plötsligt biter henne i örat istället(!) :3 Ett annat exempel är när Amu hittar Ikuto i en gränd efter han varit i en fight. Hon rengör hans sår när han gör ett plötsligt utfall mot henne (precis som jag beskrev innan!), vilket leder till att Amu nitar honom och han faller ihop med huvudet i hennes knä. Men det slutar inte där: Amu - vid det här laget häftigt rodnande - kan inte låta bli att smeka Ikutos mjuka hår, varpå hon råkar röra vid hans ena öra. Ikuto säger då till Amu att hon inte ska "smeka honom på perversa ställen" (hans öron är tydligen ganska känsliga eftersom han är en kattpojke), varpå Amu tar tag i hans huvud och släpper det på marken istället XD

Ikuto Ikuto och Amu Ikuto och Amu Ikuto och Amu Ikuto och Amu Ikuto och Amu

Ju längre fram serien skrider, desto närmre kommer som sagt Ikuto och Amu varandra. Och Ikuto har t o m erkänt för Amu ett par gånger vad han känner för henne, men Amu vägrar tro honom; varför vet vi inte. Förmodligen är det så att hon också har känslor för honom, men Ikuto tillhör ju "de onda" medan Amu tillhör "de goda" (eller åtminstone verkar det så), så förmodligen sätter hennes goda samvete stopp för de känslor hon har för honom.

Kira Takuto

Kort om Takuto: I Full Moon wo Sagashite är Takuto sångare i den populära gruppen "Route L". En dag får han reda på att han har en cancertumör i halsen som måste opereras bort om han ska överleva. Men även om operationen är lyckad, så kommer Takuto aldrig att kunna sjunga igen; tumören har förstört hans stämband. Takuto ser ingen mening i ett liv utan sång, och begår självmord - men på grund av det får hans själ ingen ro. Som straff för att han tog livet av sig tvingas Takuto ta på sig rollen som en shinigami, vars huvuduppgift är att hämta själar från personer som är döende. Var passar termen "kattpojke" in i det här, undrar ni kanske? Jo, som shinigami har Takuto nämligen kattöron och svans! Och inte nog med det: han kan även förvandla sig till en supersöt katt-plushie! XD

Takuto Takuto Takuto Takuto och Mitsuki Takuto och Mitsuki Takuto och Mitsuki

En dag möter han Koyama Mitsuki, som lider av samma åkomma som Takuto själv gjorde; en cancertumör i halsen. Även Mitsuki älskar att sjunga och vägrar därför en operation, även om hon är medveten om att hon kommer att avlida utan den. Mitsukis mål i livet är att bli en berömd sångerska och därmed nå ut till sin älskade Eichi, som flyttade till USA för två år sedan. Imponerad av Mitsukis styrka och målmedvetenhet beslutar sig Takuto för att hjälpa henne med detta, trots att hon bara har ett år kvar att leva.

Det dröjer inte länge förrän Takuto förälskar sig i Mitsuki, trots att han vet att hennes hjärta tillhör Eichi och ingen annan. Dessutom är Takuto väl medveten om, att även om Mitsuki hade haft känslor för honom så hade deras kärlek varit förbjuden; hon är en människa och han en shinigami. Så man lider i princip med Takuto genom hela seriens gång - speciellt varje gång Mitsuki drömmer sig bort och mumlar Eichis namn (vilket är OFTA!). Men trots att serien är full av angst så slutar den lyckligt, då Mitsuki inser att hon själv har känslor för Takuto och vill spendera resten av livet med honom.

I början av serien påminner Takuto lite om Ikuto, i alla fall vad gäller den nonchiga WTF-stilen som är så typisk för kattpojkar :) Men ganska snart inser man att Takuto har en mjukare sida som dyker upp varje gång Mitsuki är i närheten. Takuto är verkligen hopplöst förälskad i henne och han är inte sen att visa det; redan i avsnitt 18 kysser han henne för första gången (i animevärlden är det en kyss; i verkliga livet hade det varit hjärt- och lungräddning :P). Men min absoluta favoritscen i animen kommer i avsnitt 19, då Takuto ger utlopp för sina känslor genom att... sjunga! Det låter konstigt, jag vet, men Takutos sång säger mer om honom och hans känslor än någon annan scen i hela animen. Om ni inte tror mig så kommer här en länk till scenen som finns på www.youtube.com. :3

Takuto och Mitsuki Takuto och Mitsuki Takuto och Mitsuki Takuto Takuto och Mitsuki Takuto

Så vad har vi då lärt oss om kattpojkar? Är de bättre än "vanliga" bishounen? Kanske inte bättre, men nog så mysiga att titta på som omväxling :) Dessutom kan man som fangirl inte mer än sucka av lycka när Ikuto nafsar Amu i örat, eller när Takuto förvandlar sig till katt-plushie för typ sådär 23:e gången... *suck* :D
Get Firefox!